Gå till huvudinnehåll

Temaartikel

Tema: Resmålet Skåne

En mångsidighet som är unik

Ett besök i Skåne innebär att du slipper stå i långa köer till berömda attraktioner. Ett besök här gör att du blir en del av livet och landskapet precis på samma sätt om du har bott här i alla år.


När New York Times listade 52 resmål som de ansåg var värda ett besök 2016 hamnade Skåne på plats 9. Och Vouges guide till Skåne öppnade våra egna ögon för vilken fantastisk plats Skåne är att besöka.

På klassiskt vis är det lätt att bli hemmablind

Vi kanske tar Falsterbos och Sandhammarens kritvita stränder för givna, vi ser kanske inte magiska och dramatiska platser som Kullen och Skäralid, eller Vens majestätiska placering mitt i sundet, Fyledalens örnar, krukmakandet i nordvästra Skåne, Kristianstads omvittnat vackra stadskärna. Plus maten.

Skåne är precis lika öppet för en besökare som för någon som bott här hela sitt liv. Alla besök har gjort Skåne till en välkomnande och öppen plats för besökare.

Vi i Skåne delar med oss av det bästa som vår plats har att erbjuda. Vi bjuder in besökarna till att vara med och delta. Vi öppnar upp våra gårdar, slott, odlingar, keramikverkstäder, musterier och hem för nyfikna. Gårdshotellen lånar ut en cykel, tipsar om bästa vägen och packar din picknickkorg. I Skåne får besökaren kan vara med på riktigt.

Vi bygger vidare på den svenska viktiga principen med en allemansrätt genom Skåneleden, som gör att man lätt kan finna fantastiska naturupplevelser varvat med vandringar genom små byar och samhällen.

Ledernas skyltar och kartor visar vägen för den som inte hittar själv i naturen och bussarna skjutsar ofta ända fram. Den som vill övernattar mitt i skogen i öppet vindskydd där det finns tillgång till både ved och vatten. Det är ingen som stänger ute eller avvisar.

Man behöver inte be om lov, eller få en inbjudan. Här finns inga hindrande staket eller biljettluckor vid de vackraste utsikterna. Inga stora hotell eller lyxvillor stänger besökarna ute från de vita sandstränderna.

En mångsidighet som är unik

Närheten skapar en mångsidighet som är unik. Bara en knapp halvtimmes färd från Malmös pulserande kreativa stadskärna med ett restaurangutbud i världsklass ut till den lugna bokskogen, landsbygden och de vita stränderna.

Från den internationella matbasaren runt Möllevångstorget i Malmö till en äggakaka på Östarps GästisDunkers Kulturhus i Helsingborg eller Wanås Konst i nordöstra Skåne hinns med på samma dag för den som vill. Läs gärna Sharing Skånes berättelse ”Till Wanås kommer barnen från Knislinge och konsten från världen”

Hänga på stranden eller en trerätters på Bastard? I Skåne behöver du inte välja. Här är det nära till allt: Konstrundor, trädgårdsrundor, matvandringar, gårdsbutiker, självplock på fälten, Ängavallen där du både kan möta djuren men även äta dem och sedan övernatta, Daniel Berlin som samtidigt bjuder hem oss till sin Michelinrestaurang och till sin familj.

Några saker som gör Skåne unikt som resmål:

Ales stenar – år efter år står dom där på fältet ovanför Kåseberg, öppet för alla att besöka. Inget inträde, inga utestängande stängsel.

Vattenriket – som besökare får du möjlighet att åka båt och se örnarna på nära håll.

Skåneleden – vandra obehindrat genom Skånes skiftande, mångsidiga landskap.

Wanås Konst – bjuder in konstnärer från hela världen som får ställa ut sin konst mitt ute i den skånska naturen.

A slice of Swedish Hospitality – du blir inbjuden på middag hos en helt vanlig skånsk familj.

Åhus Beachhandboll och Beachfotboll – 100 000 besökare årligen på de vita stränderna utanför Åhus.

Saltimporten Canteen – Sveriges kanske vackraste och bästa luncher en bit ut i Malmös ruffiga hamnkvarter

Turning Torso – vi vet, vi själva må ha vant oss men för våra besökare är fortfarande det 190 meter höga, skruvade tornet en sevärdhet av internationell karaktär