Gå till huvudinnehåll

Temaartikel

Tema: Mat & dryck

Hållbarhet, småskalighet och närhet

Detta är berättelsen om Skåne som mat- och dryckesplats. Samtidigt som Malmö är på god väg att bli världens mest internationella stad och falafeln sedan många år nått status som husmanskost rankas Daniel Berlins krog i Skåne Tranås som en av de hundra bästa i världen tack vare råvaror från trakten och Spirit of Hven frälser whiskeyälskare över hela världen


Passionen och närheten till den skånska myllan är en grogrund för såväl matlagning i världsklass som för små, kreativa och engagerade mathantverkare.

Det jordnära är en grogrund som märks när man går på matvandringar hos Lindegrens i Sinarpsdalen utanför Båstad, örtsafari på Österlen, provar nyrökt vildsvin hos Hörte Brygga, gastronomisk gris på Ängavallen, kardemummabullar i Komstad eller chilitoast med skånsk salami på Lilla Ro i Förslöv…

Hållbarhet, småskalighet och närhet är beståndsdelar som bygger det skånska matundret och engagerade mathantverkare utvecklar hela tiden Skåne. I Skåne blir vindruvor till vin, äpplen till must och raps till olja.

Skåne är Sveriges kornbod och fälten har såväl gett oss världssuccén Absolut Vodka, som inte kan göras någon annanstans än kring Åhus, som den innovativa havredryckssuccén Oatly som tar allt större plats i butikshyllorna. Och bredvid Oatly står Skånemejeriers produkter, mer omtyckta än någonsin efter Mjölkupproret.

Tareq Taylor står i restaurangkök

Tareq Taylor. Fotograf: Anders Ebefeldt

 

8 saker vi älskar inom mat och dryck i Skåne:

Titti Qvarnström – opinionsbildande toppkock på Bloom i Malmö.

Kiviks Musteri – kärleksfullt entreprenörskap tar hand om Österlens finaste äpplen

Talldungen – ”Här i Brösarp odlar vi inte apelsiner. Vi odlar äpplen, därför serverar vi bara färsk äppeljuice till frukost.“ – Emma Höök, Talldungen.

Surtantens Syrade – matkonstnär vars syrade och fermeterade godsaker sprids över landet

Saltimporten Canteen – underbara luncher en bit ut i Malmös hamn där du sitter vid långbord.

Rude Food – tar hand om överbliven mat och förvandlar den till fantastisk catering.

Skånes matfestival – det skånska matundret manifesteras i maj varje år på en otvungen festival i utkanten av Brösarp

Äppelmarknaden – när hösten kommer skördas allt som Skåne har att erbjuda. Som äpplena på Österlen.