Gå till huvudinnehåll

Temaartikel

Tema: Leva & bo i Skåne

Mångfald och nära till allt, i stan som på landet

Urbana städer med möjligheter, små mysiga byar, gårdar med självhushåll, havsnära kvarter – det tysta eller det sprudlande. Skånes mångfald och möjligheter lockar alla sorters människor att leva, bo, studera och jobba i regionen. Ett välkommet landskap, nära till allt.


Den som tagit sig runt i Skåne slås ofta av dess mångsidighet. Från kuperade landskap och naturreservat som bjuder in till vacker vandring och otroliga vyer vid östkustens böljande backar, till nordvästra Skånes branta stup. De lummiga skogarna i mittskåne till milsvida åkrar i söder. Skåne omges av havet i tre väderstreck med möjlighet att bo nära eller att enkelt ta sig till havet var du än är. Dessutom finns här flera städer som var och en bjuder på sin egen karaktär. Pulserande och levande.

Den första studentettan i en myllrande stad, det familjenära radhuset eller gården i lantlig idyll. Här finns ett stort utbud av olika bostadsmiljöer och med ett utbrett kommunikationssystem finns möjligheten att bosätta sig där man trivs och vill vakna upp, samtidigt som man alltid har nära till en stad och dess utbud av både arbete, utbildning och handel.

Skåne möter med öppna armar och på ett enkelt sätt tar du dig från urbant innerstadsliv där influenserna från Europa ger dig mat från världens hörn och musik- och kulturliv till lugnet på landet och byar runtomkring. Det är aldrig långt till en stad. Och det är aldrig långt till naturen.

Nya arbetsmöjligheter och nya boendemöjligheter

Skåne är en plats i framkant, ständigt under utveckling. Staden har gått från varvsstad till en pulserande stad i förändring där tidigare områden som täkts av industrier längst kustlinjen nu blir till blomstrande bostadsområden. Västra hamnen i Malmö blev det första området att verkligen förändra staden i slutet av 90-talet då området byggdes upp under utställningen BO01 till en ekologisk stadsdel som idag lockar arkitekter och stadsplanerare internationellt. Stadsdelen är fortfarande under utveckling och nu följer än fler nyplanerade områden upp som Varvsstaden och Nyhamnen vilket gör att hela staden vänder på sig med ansiktet mot havet och med nya spännande områden som lockar boende.

Utsikt över Öresund, Malmö

Utsikt över Öresund, Malmö. Fotograf: Ulf Lindgren

I Lund finns universitetet, Medicon Valley och entreprenörsandan sprudlar med en startup-scen som gör platsen levande och med en ständig tro på möjligheter. Nya moderna bostadsområden blomstrar upp i städerna samtidigt som landsbygden är levande. Att starta ett pensionat på de välbesökta områdena på Skånes landsbygd, egen verksamhet som galleri eller restaurang är en dröm för många. Och här finns möjligheten. Skåne är en öppen plats med utrymme att skapa inom det du brinner för och för den livsstil du söker. Kanske en hästgård med egen verksamhet, eller en vinodling?

Stort utbud av utbildningar

Människor flyttar till Skåne av alla möjliga orsaker. Skåne har bland annat några av landets bäst rankade grundskolor. De internationella engelska skolorna får också familjer från hela landet att bosätta sig här. Här ges möjlighet att läsa till i stort sett vad som helst. Lunds universitet och Malmös universitet lockar studenter från Sverige och världen för studier och forskning. Det är ett ungt landskap med många studenter som gör att platsen ständigt är i rörelse. Även välrenommerade lantbruksskolor och specialiserade utbildningar vid regionens folkhögskolor sätter Skåne på kartan för studenter.

Maten, kreativiteten mångfalden

Influenserna och närheten till Europa och tillgången till fantastiska råvaror från lantbrukslandskapet gör Skåne till en av Sveriges mest kreativa och bästa matscener. Här finns allt från osande barbecuerestauranger som Garage i Höganäs, till ett av Sveriges bästa caféer Olof Victors på Österlen, mat från all världens hörn i städerna och topprestauranger som Daniel Berlin på landet samt Sveriges tvåstjärniga krog Vollmers i Malmö. Samtidigt som städerna är en plats för alla smaker är landsbygden fylld av små gårdsbutiker och restauranger som står öppna för besökare. En kreativ sprudlande plats rikt på lokala hantverk.

Fruktstånd på Möllevångstorget, Malmö

Fruktstånd på Möllevångstorget, Malmö. Fotograf: Lasse Davidsson

I Skåne finns 180 nationaliteter, något som märks inte minst i det gastronomiska utbudet och det finns flertalet initiativ som förenar integration med gastronomi. Nina Christensson driver inte bara välbesökta SMAK och Bastard utan även matverkstaden Gro´up på Östra Sorgenfri som både är en restaurang och en plats där entreprenörer får möjligheten att hyra in sig. Gro´up ”home of eible ideas” ger möjligheten att testa sin idé och ta plats som pop up-restaurang, ålla kurser, gå på utbildningar och workshops.

I kalendern syns projekt tillsammans med kommunpolisen för att aktivera ungdomar kring matkultur, hållbarhet, hälsa och miljö, integrationskurser som riktar sig till den som vill lära känna den svenska restaurangmarknaden och discosoppa för att kämpa mot matsvinn. Gro´up är en socialt inkluderande plats som bidrar till integration och möjligheter, med ett stort fokus på hållbarhet.

Alltid något att göra

I Skåne är det alltid nära till en utflykt eller ett arrangemang. På en ledig dag finns det många platser att besöka, som Wanås skulpturpark, Skånes djurpark eller någon av landskapets vackra nationalparker. Små gallerier och butiker öppnar upp på landsbygden om helgen och i städerna finns kulturhus som Dunkers och Moderna Muséet, samt platser för musik och arenor för sport. Ett stort utbud för många olika intressen. Från det smala till det breda. Här finns en otrolig mix av kulturupplevelser alltid nära till hands.

Bo och lev

Det är enkelt att ta sig till och från Skåne, både nationellt och internationellt med två närliggande flygplatser. Copenhagen Airport (i folkmun ”Kastrup”) som bara ligger 20 minuter från Malmö City och som i sin tur har goda kommunikationer i hela regionen. Liksom Malmö Airport (Sturup) dit många pendlare beger sig om morgonen för att ta sig till jobbet.

Skåne är mångsidigt och regionen ger möjligheten att bosätta sig var man vill och ändå ha nära till allt. Här är det fullt möjligt att bo i ett drömhus på landet men jobba i storstäder som både Köpenhamn, Malmö och till och med längre bort för att det är enkelt att pendla. Eller tvärtom, att bo i en havsnära lägenhet eller myllrande innerstad och ta sig ut på landet på helgen för en promenad i den grönskande bokskogen.