Gå till huvudinnehåll

Temaartikel

Tema: Kreativitet

Skåne i framkant inom kulturell utveckling och utbud

Spelmecka och öppna konstrundor, internationellt kända filmer och teateruppsättningar som turnerar världen över. Skåne är en kreativ och spännande plats med en öppenhet för nya idéer, vilket tar sig uttryck inom alla områden. Från företagsnäring och innovation, till vårt kulturella utbud.


I Skåne satsar man på att ge alla tillgång till ett brett utbud av kultur och regionen stödjer kreativa näringar. Nyligen utsågs Malmö till världens fjärde mest innovativa stad. Efter New York, Washington och London är staden dessutom världens mest internationella. Här finns invånare från 171 av de 193 länder som ingår i Förenta Nationerna. Initiativtagare till projektet Little Big Malmö vill inte att det ska stanna där. De har som mål att göra Sveriges tredje största stad till världens mest internationella och söker invånare från 22 av de saknade nationerna för att bosätta sig i Malmö.

Skånes närhet till kontinenten, influenserna från olika kulturer och människor som samlas här ger ständig näring åt skapandet. Därför kan vi också ligga i framkant vad gäller kulturell utveckling och utbud.

I Skåne hålls flera arrangemang som gör konsten tillgänglig för många. Varje år arrangeras en flera dagar lång konstrunda över hela Skåne. Hela landskapet blir till ett utflyktsmål där såväl etablerade konstnärer som nya ställer ut. Kaféer och gårdsbutiker öppnar upp och det arrangeras vernissager i allt från etablerade konsthus som Dunkers i Helsingborg och Moderna Muséet i Malmö till privata garage och gamla stallar på landsbygden. Om sommaren arrangeras även populära trädgårdsrundor då privatpersoner, plantskolor och slottsträdgårdar öppnar upp sina prunkande trädgårdar för besökare.

Scenkonst och festivaler för alla

Scenkonsten är högst levande i Skåne med allt från större och turnerande arrangemang till små spännande föreställningar. Det finns något för alla intressen bara en promenad, tågtur eller busstur bort. Från kunskapsgivande föredrag till underhållning.Under sommaren bjuder till exempel Malmö sommarscen på konserter med musik från världens alla hörn; barnteater, utomhusbio och arrangemang på 48 olika scener, över hela staden, fritt för alla.

Skånes Dansteater, Sveriges största fristående dansinstitution, har gjort sig internationellt känd och lockar dansare från hela världen till den fasta ensemblen. De turnerar med sina föreställningar långt bortom de skånska gränserna med uppsättningar skapade av internationellt kända koreografer.

En annan festival som tar stor plats i regionen är Pride. I Helsingborg har den förlängts till en tredagarsfestival för att visa att staden är en öppen plats. Något som stödjs av kommunen som även satsade på regnbågens färger när den nya strandpromenaden invigdes med regnbågsfärgade bänkar att sitta på, flaggor och promenaden döptes om till Regnbågspromenaden. Skåne ska vara en öppen plats, för alla och kommunerna jobbar kontinuerligt för att befästa det i praktiken.

Spelmeckat i söder

Skåne har verkligen blivit en plats där kreatörer samlas för att skapa framtidens rörliga kommunikation, inte minst inom spelindustrin där Malmö kommit att bli en spelhub med både mindre och stora spelföretag. Massive Entertainment, som nu är en av stadens största arbetsgivare, har flera välkända spel i portfolion och har fått det prestigefulla uppdraget att skapa spelet Avatar som innebär ytterligare rekrytering. Företaget har köpt ett helt kvarter i den eklektiska stadsdelen Möllan, med sin sprudlande blandning av kulturer, studenter och familjer, och lockar människor internationellt att bosätta sig och jobba i Skåne. I staden finns utbildningen The Game Assembly och för andra året i rad håret hålls Dreamhack Masters i Skåne vilket samlar några av världens bästa e-sport lag och hundratusentals fans inom spelvärlden.

Designdrömmar startar här

När kungen var i Malmö 2017 lyftes just det kreativa Malmö fram och han gjorde bland annat besök vid start-up-huset Minc som han benämnde som modern snickarbod. Skåne har många framstående företag inom kreativ innovation men även hantverk och design. Det skånska modeföretaget Très Biens grundare har utsett till några av modebranschens mäktigaste vars kollektioner tar sig ut internationellt. Och i staden lyfts uppmärksammas kreativiteten. Den framgångsrika keramikern Ann-Katrins Brafs konstverk Kaninkärlek står på Holma torg i Malmö som en symbolisk start på stadens satsningar på det som tidigare var ytterområden och som med stadens utveckling snart är en del av centrum. Tillsammans med idéer från de boende verkar man för att göra områdena till trivsamma och välkomnande mötesplatser där man vill stanna.

Framtidens landskap för film

För den som vill arbeta med film eller ta del av film är Skåne en dynamisk plats. Här är området filmproduktion och filmkultur i ständig utveckling och satsningarna lockar investerare internationellt och nationellt. Bland annat hålls den största och viktigaste festivalen för arabisk film och kultur i hela Europa under namnet Malmö Arab Film Festival (Maff) här. Under fem dagar hålls workshops, forum och det visas ungefär 120 filmer, långfilmer, kortfilmer och dokumentärer som har en koppling till den arabiska kulturen. En kulturell sammankomst som verkar för öppenhet och mångfald – och lockar filmskapare och journalister till Skåne från hela världen.

Marknadernas marknad

Matmarknad, veteranträffar, vårmarknad, bondens marknad, julmarknad, sillamarknad, lantmarknad. Det är alltid marknad för marknad i Skåne. Festivaler som visar upp det kreativa hantverk som regionen har att erbjuda. Ofta med ett stort matutbud. Skåne är ett kreativt matcentrum med en aldrig sinande källa till lokalt producerade råvaror. Surtantens syrande grönsaker, lokal kombucha, mikrorostat kaffe, Nablus mejeri med pakistansk haloumi, Kolsvart lakrits. Listan kan göras lång när det kommer till regionens mathantverk.