En skånsk berättelse: Yan Yao
Från Shanghai till Helsingborg
För tre år sedan lämnade Yan Yao sin hemstad Shanghai för att istället flytta till Skåne. I Helsingborg fann hon öppna människor, en Pridefestival, en favoritbänk i Pålsjö skog och sjudande kreativitet på innovationsarenan Mindpark.
Värdet av en taxiresa kan ibland inte överskattas.
Som för Yan Yao, 33 år. För tio år sedan bodde hon i Shanghai och hade en kväll varit på en konsert med ett lokalt shanghaiskt rockband med sina kompisar. En av vännerna var i sin tur vän med en viss Martin Andersson från Bjärred. Martin och Yan kom att hamna bredvid varandra i taxin hem från konserten.
– Ja, det var så vi träffades och nu när vi här, i Helsingbog, säger Yan över en lunch på The Tivoli i Helsingborg och fortsätter:
– Martin fick jobb i Helsingborg efter att varit forskare vid Fudan-universitetet i Shanghai, så det var ett lätt beslut att flytta hit.
Det är nu tre år sedan. I Shanghai arbetade Yan som journalist, marknadsförare och även på Nya Zeeländska migrationsmyndigheterna i Shanghai.
– Jag frilansade för kinesiska tidningar och skrev bland annat för Channel V Magazine som kommer ut i Hong Kong och mellersta Kina. Efter det för skivbolaget High Note med marknadsföring och PR.
Nära till det mesta
Nu har hon tagit ett steg vidare och har påbörjat en utbildning på Akademi Båstad som ”Kvalificerad koordinator med specialisering på turism och service”.
– Det är fantastiskt roligt och spännande. Vi kommer till exempel att ha mycket praktik, vilket jag tycker är väldigt givande. Till min stora glädje ska jag bland annat praktisera i Beijing på Visit Swedens kontor.
– Jag tycker verkligen att Sverige är fantastiskt, man får möjlighet att göra många olika saker och att göra val är väldigt mycket upp till en själv. Inträdesbiljetten vill jag påstå, är att man lär sig språket och i bästa fall också fördjupar sig i landets historia, kultur och samhällsbyggnad.
Hon och Martin har inrättat sig väl i Helsingborg och bor centralt uppe vid Stattena.
– En av mina favoritplatser är Pålsjö skog och dit tar det bara fem minuter att gå. Där finns en perfekt bänk för två med utsikt över sundet och Helsingör. Ner till vattnet är det en kvart så jämfört med Shanghai är det som en dröm här.
Yan har även kommit att uppskatta Mindpark, den kreativa innovationsarenan i Helsingborg.
– Jag gillar verkligen Mindpark. Det sjuder av kreativitet och innovationskraft där, och allt kännetecknas av en stor öppenhet.

Yan Yao. Fotograf: Anders Ebefeldt
Som att komma hem
En öppenhet som hon också finner blott fem mil söderut, på och omkring Möllevångstorget i Malmö där hon gärna handlar i någon av livsmedelsaffärerna med ett kinesiskt utbud.
– De har lite mer att erbjuda än den affär som finns här i Helsingborg, fast den är också bra. Möllevångstorget är verkligen en upplevelse med sin stora representation av människor från så många länder.
En mångsidighet som hon också hittar i Pridefestivalen, HX i Helsingborg och Malmöfestivalen.
– I Sverige finns en fantastisk tolerans och en stor vilja till att alla ska mötas. I Helsingborg och Malmö finns exempelvis språkcaféer där vi från andra länder kan träffas och träna oss i svenska.
När hon får frågan om hur hon ser på Skåne så skrattar hon.
– Jag brukar försvara Skåne när jag pratar med vänner och säga att det är fantastiskt för att det är lite av Sverige och Danmark i ett, lite extra helt enkelt.