Gå till huvudinnehåll

Kreativitet

En skånsk berättelse: Sju fantastiska saker du inte visste om Skåne

Film, spel, mat & dryck och innovationer

Varför är skåningar så besatta av äpplen? Vilka spelberoenden har vi orsakat? Vilka skånska innovationer används världen över? Här är sju fantastiska saker om Skåne som du antagligen inte kände till!


1. Mat och dryck – Speciella förutsättningar betyder speciella traditioner

Den skånska matscenen är mästare på att komponera ihop mat och dryck som innehåller en nypa tradition och ett stort knippe innovation och kultur.

Ta Absolut Vodka som exempel. Det är ingen slump att den tillverkas här. På grund av de kalla vintrarna och den lokala jordbruksmarken får vetet den unika, intensiva smaken. I de karakteristiska designade flaskorna fylls vodka gjord på skånskt vete från Åhus tillsammans med spännande påhittiga smaker. Ett konstverk, helt enkelt.

Konstverk gör vi också av äpplen från Kivik. Världens största äppeltavla avtäcks årligen på Äppelmarknaden i Kivik som består av 35 000 äpplen. Olika äppelmustsorter avsmakas och årets guldäpple utses. Läs mer om hur skånska matentreprenörer blandar innovation med tradition

2. Nordic Noir – Inslag i film och TV-serier

Ljuset, naturen och miljöerna i Skåne har gjort att massor av filmer och tv-serier spelats in här. Från Ronja Rövardotter, Det sjunde inseglet till internationella TV-succén Bron, har det spelats in minst 300 filmer i Skåne. Behöver vi ens nämna Wallander från Ystad? Skånes blåsiga slätter, mörka miljöer och oroliga himmel utgör en perfekt kuliss för de nordiska deckarna. Läs mer om hur Bron satt Skåne på kartan

3. Hållbarhet – Omtanke för människor och planeten

I Skåne är hållbarhet inte bara ett ord utan en livsstil. I allt vi gör tänker vi eko-reko. Ofta är det i kombination av hälsofrämjande aktiviteter, miljövänligt och att umgås med familjen. Varför inte ta med dem eller vänner på ett event? För det kan man göra med gott samvete. Skåne stoltserar med flest miljömärkta event i Sverige – fyra år i rad.

Ta sedan en tur till Hyllie, Augustenborg eller Västra hamnen i Malmö, tre klimat-smarta och hållbara stadsdelar i Skåne, där energin kommer från solpaneler och maten från takodlingar. Landet i staden, det ni!

4. Spelindustrin – Roligt på blodigt allvar

Skåne underhåller världen – bokstavligen. Här är födelseplatsen för spel som The Division, World in Conflict och många fler. Ledande spelföretag, bland andra King och Massive Entertainment, ser till så att spelberoende gamers världen över får sin dos, vilket vi ber om ursäkt för. Fast ändå inte. I Skåne är lek på blodigt allvar. Den skånska spelutvecklingsindustrin är starkare än någonsin – möt de mest tongivande aktörerna!

5. Forskning – Världsledande forskningscentrum

Vi är inte bara underhållande utan även smarta. European Spallation Source (ESS) kommer tillsammans med MAX IV förändra världens material vilket kommer öppna helt nya möjligheter för forskare inom hälso-, miljö-, energi-, klimat-, transport- och ingenjörsvetenskap, läkemedel samt arkeologi. Om ni i framtiden kan köra runt i en bil vars skal är själva batteriet kan ni tacka oss senare. Kan du förklara ESS och MAX IV? Läs på om Skånes, och Europas, vassaste satsning på forskning

6. Världen runt – Delar av Skåne långt hemifrån

Har du inte möjlighet att komma till Skåne får Skåne komma till dig. I tre världsdelar finns bitar av Skåne att beskåda. Ground Zero i New York har svart diabas från stenbrotten i norra Skåne, taket på Sydneys operahus är täckt av skånska keramikplattor från Höganäs, betongfundamentet på Jesusstatyn i Rio kommer från Limhamn i Skåne. Det går helt enkelt inte att undvika Skåne.

7. Utmanar normer – Stora idéer från lilla Skåne

I Skåne tycker vi om att vara kontroversiella. Här är byggnaderna inte rektangulära, förbindelser behöver inte fasta linor, och hjälmen behöver inte förstöra frisyren. Med byggnader som Turning Torso, uppfinningar som Bluetooth, den uppblåsbara hjälmen Hövding och på dessa olika sätt har idéer från lilla Skåne ödmjukt revolutionerat världen. Revolutionerande innovationer präglar Skånes historia – kan du historien bakom dessa?