Gå till huvudinnehåll

Mat & dryck

En skånsk berättelse: Mark Wilcox

Chilin – en het trend i norra Skåne

Mark Wilcox från Kanada har funnit ett andra hem i Höganäs i nordvästra Skåne. Tack vare den långa skånska odlingssäsongen har han kunnat bygga upp sitt Chiligarage till en fantastiskt prunkande chilidjungel.


I det gula rappade huset på Centralgatan i Höganäs står en köttgryta på spisen och puttrar medan Mark Wilcox packar. Nästa dag ska han åka och hälsa på sin mamma i södra Ontario i Kanada över jul.

– Jag åker klockan tolv från Kastrup, direkt till Toronto vilket tar lite över åtta timmar. Väl framme hyr jag en bil och kör i två timmar och sedan är jag framme. Fortfarande kan jag fascineras av den geografiska närheten i Skåne, som i det här fallet till Kastrup, med möjligheten att snabbt komma vart man vill i världen.

När Mark flyttade till Sverige 1984 bosatte han sig först i Luleå.

– På många sätt passade Norrbotten mig väldigt väl. Det finns stora möjligheter till ett aktivt friluftsliv med fjällvandring, jakt och fiske, varje region har sin tjusning och sina fördelar.

Men när han kom ner till Skåne var det som att komma hem. Hans dåvarande fru hade fått jobb i nordvästra Skåne 1997 och han följde något motvilligt med ner för att leta boende.

– Det här var i februari och jag konstaterade förvånat att det var grönt och bönderna hade redan börjat med vårbruket. I februari! Gillar man odling som jag så var det riktigt goda nyheter.

Mark driver idag den uppmärksammade och framgångsrika chiliodlingen Chiligaraget i Bräcke en halvmil utanför Höganäs.

Flaska med chili står på bord bredvid en kaktus

Hot Sauce Plain, Chiligaraget. Fotograf: Anders Ebefeldt.

– Visst, vintrarna är många gånger kalla, fuktiga och regniga men den långa odlingssäsongen väger tungt över till Skånes fördel. Jag har en känsla av att folk har levt väl här många tusen år, av den feta jorden och havet. Inte minst kyrkorna skvallrar om det. Stora stenkyrkor som ligger inpå varandra, då har det krävts rika bönder.

Marks odlingsintresse är livslångt. Huvudregeln på gården i södra Ontario var att man åt det som man själv, eller grannarna, producerade.

– För mig påminner Skåne väldigt mycket om landskapet som jag växte upp i. Bördig jordbruksmark avgränsad av bondgårdar – det är en skön känsla.

Han tycker sig dessutom uppleva en rejäl boom för intresset för den här delen av landskapet.

– Till och med kändisförfattarna på Österlen börjar snegla mot nordvästra Skåne. Gradvis har det kreativa klimatet blivit allt bättre här. Centralorten Höganäs har kommit ikapp de omkringliggande kustorterna i attraktionskraft, kontaktytorna har blivit fler och folk med samma intressen hittar varandra lättare, oavsett om det gäller odling, barbecue eller båtbygge. Det är spännande.

Mark har haft lätt att få vänner och att etablera ett socialt nätverk.

Så började Chili-resan

För hans egen del så har öppenheten lett fram till något väldigt konkret: starten av Chiligaraget i Bräcke 2015. Ett stort drivhus som i slutet av maj bågnar av allehanda chilifrukter till försäljning.

– Det började 2013. Jag pratade med Kim Bröchner och Mats Hernström som driver Garage Bar i Höganäs. De är verkligen entreprenörer och Mats är gammal odlare som tillsammans med sin pappa Carl-Axel kan få vad som helst att växa. Eftersom Garage Bar har lånat mycket från den amerikanska bikerkulturen, även vad gäller mat, så passade chili väl in. Vi bestämde oss för att börja odla i det växthus som tillhör familjen Hernström.

Mark Wilcox står vid ingången till ett växthus

Mark Wilcox i växthuset. Fotograf: Anders Ebefeldt.

Mark ser tydligt hur man i Sverige alltmer intresserar sig för chili i alla dess former.

– Nu börjar svenskarna upptäcka att det inte är farligt, säger han och skrattar.

Något som hans nästa projekt också vittnar om. Bredvid odlingsintresset har han en karriär som översättare och skribent och det är den kombinationen som gjort att han nu blivit tillfrågad av bokförlaget Natur&Kultur att skriva en bok om chili.

– Jag har precis skickat iväg ett första förord, lite nervöst måste jag medge, jag har alltid drömt om att få skriva en bok men det sägs att skräddaren har de sämsta kläderna, så det var en utmaning, säger han med ett nytt skratt.

Sedan tittar han ut genom fönstret där hans trädgård som under sommaren är en prunkande fest av blommor och kryddväxter nu ligger i vintervila. Fast inte riktigt allt.

– Det är lustigt, det här sundsklimatet är nästan som ett medelhavsklimat. I morse såg jag vårlök i trädgården som försökte komma upp igen, de är lite lurade. Det växer nästan för bra i Skåne, är man trädgårdsintresserad som jag är så får man oavbrutet hålla på och rensa, klippa och beskära.

Om våra stories

Vad är egentligen essensen av varumärket Skåne? Vi tror att det bästa sättet att beskriva varumärket Skåne är att låta eldsjälar dela med sig av sina unika berättelser. Vi har därför intervjuat personer med helt olika relationer till Skåne, där samtliga har en spännande historia att berätta. Välkommen att citera porträtten och ladda ner bilder nedan för att vidare marknadsföra allas vårt fantastiska Skåne.

Läs hur du kommer igång och delar storyn om Skåne