Gå till huvudinnehåll

Kreativitet

En skånsk berättelse: David Polfeldt

Skåne bidrog till Massives massiva framgång

Förra året släppte Massive Entertainment i Malmö spelet The Division, vilket satte försäljningsrekord redan första dygnet. De kommande åren kommer man utveckla spel för Avatar-filmerna i ett helt nytt, eget kvarter på Möllevången. Massive berättar sagor. Vi gör opera, teaterföreställningar, säger David Polfeldt, VD:n som skapat ett företag med ett arbetsklimat som gör att människor från hela världen kan bidra med sin kreativitet och göra världens bästa spel i Skåne.


Vi befinner oss på Massives nuvarande huvudkontor på Drottninggatan i Malmö. David Polfeldt sitter på första våningen, lätt tillgänglig precis intill receptionen. Hans rum domineras av en hög bokhylla med böcker och boxar med spel och intill gruppen med bekväma fåtöljer vid ett runt bord står ett fotografi av The Smiths lutat mot väggen.

– Det ska bli väldigt roligt med de nya lokalerna. Om det går som planerat så flyttar vi alltså in i januari 2019. Vi är ett företag där folk gärna jobbar länge. Själv är jag inne på trettonde året och många av medarbetarna har jag jobbat tillsammans med i över ett decennium. Det nya huset är också i den kontexten något av det roligaste som hänt på väldigt länge, det är väldigt roligt att drömma om den kommande flytten.

David Polfeldt och Massive Entertainment månar om sina anställda.

Han skyndar sig att förklara att det inte bara är för att vara snäll, utan att det också är en del av affärsstrategin. På Massive lever man på passion och kreativitet, om medarbetarna inte känner detta så har man som företag ingenting; även om man är en väldigt cynisk affärsman så bör man förstå att de bästa investeringar som man kan göra är de som syftar till att skapa dedikerade anställda.

David Polfeldt sitter bakom skrivbordet på sitt kontor.

David Polfeldt på sitt kontor. Fotograf: Anders Ebefeldt.

Ett tänkande som har lett Massive till toppen. 2008 köptes de upp av det franska spelföretaget Ubisoft med moderna klassiker som Assassins Creed, Just Dance och Rainbow Six i sin katalog. För Massive innebar det förvisso en bredare plattform och mer resurser men också högre krav på att skapa fantastiska spelprodukter.

Under de senaste åren har Massive arbetat på Tom Clancys The Division och när spelet släpptes i mars 2016 slog det Ubisofts försäljningsrekord under första dygnet. Under de första fem dagarna låg försäljningssiffrorna på 2,7 miljarder kronor globalt, vilket var branschens försäljningsrekord för ett nytt spelvarumärke. Spelet är idag ett av de mest säljande spelen i historien, detta på en marknad som är oceanliknande.

En produkt som The Division skapas under en så lång tid som 4-5 år. Man arbetar mot ett rörligt mål och under den tiden uppkommer en mängd saker som påverkar riktningen mot målet. Dessutom är det väldigt många människor inblandade.

– De är väldigt begåvade och har starka viljor, som alla ska samsas så att det blir en enhetlig produkt i slutändan. Vid uppstart av projektet börjar man med ett dussintal personer och som mest är det 500-600 som jobbar mot klockan och med en budget som rusar.

Förändringar under processen gör att man ibland tvingas kassera sådant som folk har arbetat på under längre tid eftersom förutsättningarna plötsligt blir annorlunda.

– Vi försöker bygga in förståelse för sådana situationer genom att prata om att vi jobbar mot just ett ”rörligt mål”. Vi ska släppa en massmedial produkt som ska ha rätt tonträff väldigt långt fram och ingen vet vad som händer mellan nu och då. Det kan vara konkurrenter som släpper liknande grejer eller så kan det vara  verkliga händelser i världen som påverkar.

Malmö är en del av Massive

Som en del av Massives egen berättelse har södra Sverige och Malmö en framskjuten roll. Företaget grundades av Martin Walfisz inom ramen för Blekinge Tekniska Högskola i Ronneby 1997 och flyttade år 2000 till Malmö.

– Två fotbollslag, hockeylag, operan, teatern, konserthallen, de små företagen, de stora företagen. Jag tror också att Kastrup är viktigare för oss än vad vi många gånger säger. Man har tillgång till världen härifrån. Ska man klämma in så här mycket i en stads erbjudande så får man generellt leta efter mycket större städer. Det har visat sig vara ganska viktigt för oss, framför allt när det gäller att rekrytera.

– Malmö är en stad där du enkelt kan lära känna väldigt många intressanta människor. Du kan vara kompis med de som spelar i fotbollslaget, du kan träffa borgmästaren på konsert, du kommer att bli kompis med arbetskamrater och du träffar mycket spännande människor när du hämtar barnen på dagis, plus att du har hela världen här.

Mångfalden gjorde Massive möjligt

Mångfald är någoting som Massive är kända och har fått pris för, de har medarbetare från många olika länder och är på det viset ett ytterst internationellt företag. Massive har idag anställda från trettiofem länder och lite mer än en tredjedel av de som jobbar på företaget är födda utanför Sverige.

– Vi fick ett pris för ett par år sedan för bästa mångkulturella arbetsplats och då fick jag frågan ”Vad är det ni gör?”, jag svarade: ”Faktum är att vi gör ingenting alls”. Vi pratar aldrig om ursprung och nationalitet eller vad ska vi göra med alla invandrare, hur vi ska integrera. De frågorna ställs inte.

David menar att samma sak kommer att hända med Malmö och Skåne, att man till slut hamnar i ett läge där fördomarna kollapsar eftersom att de inte längre är meningsfulla. Malmö och Skåne går igenom den processen nu men resten av världen kommer också att tvingas till detta, men vi gör det långt före alla andra.

– Jag tror att om femton år så kommer folk att resa hit från hela jorden och fråga: ”Hur gjorde ni, hur lyckades ni med det här, hur kunde ni klara av att omfamna människor från hela världen och sedan göra det till ett gemensamt samhälle?” Jag tror nämligen att det är precis dit som vi är på väg.

– Jag ser det som så att hjärnan använder fördomar och stereotyper för att tjäna tid. Men när man då plötsligt sitter i ett möte med en person som är sikh, en som är född i Pakistan men uppvuxen i Arlöv, en från Spanien, en från Hollywood, en som är född av vanliga medelsvenssons, en person från Island och en från Uzbekistan så blir det plötsligt uppenbart att de fördomar som man har inte hjälper en längre. Så det bästa ur ett rent rationaliseringssyfte är att man kastar bort dem, det är så Massive har utvecklats.

Närbild på David Polfeldt

David Polfeldt. Fotograf: Anders Ebefeldt.

 

Vilket enligt David har att göra med öppenhet. För Massive har det varit viktigt att inse att om man vill göra världens bästa spel så måste man jobba med världens mest kompetenta människor och alla dessa kan omöjligen finnas i ens geografiska närhet. De kommer från hela världen.

– Så vi har rekryterat därefter. Då är det nödvändigt att vi befinner oss i ett öppet samhälle och på en arbetsplats med ett öppet sinne.

Fakta spelindustrin i Sverige

Spelindustrin i Sverige omsätter ca tio miljarder och branschen växer med ca 40 % per år. I USA omsätter spelindustrin över 200 miljarder och 63 % av hushållen har åtminstone en familjemedlem som spelar tre timmar eller mer varje vecka. När Microsoft köpte svenska Mojang (skapare av Minecraft) för 2,5 miljarder dollar satte man i ekonomimedierna det i relation till kinesiska Geelys köp av Volvo Personvagnar för 1,8 miljarder dollar: ”Digitala klossar betingade ett högre värde än den svenska industrialismens kronjuvel”.


Om våra stories

Vad är egentligen essensen av varumärket Skåne? Vi tror att det bästa sättet att beskriva varumärket Skåne är att låta eldsjälar dela med sig av sina unika berättelser. Vi har därför intervjuat personer med helt olika relationer till Skåne, där samtliga har en spännande historia att berätta. Välkommen att citera porträtten och ladda ner bilder nedan för att vidare marknadsföra allas vårt fantastiska Skåne.

Läs hur du kommer igång och delar storyn om Skåne