Gå till huvudinnehåll

Resmålet

En skånsk berättelse: Daniel Dasey

Skåne får besök från Down Under

Den australiensiske journalisten Daniel Dasey tog en runda i Skåne och resultatet blev ett reportage om sommarskåne som med surfing, mångfald och total avsaknad av snö överraskade hans läsare av magasinet “Good Weekend”.


Det finns en hel del svenskar utspridda över världen. Många av dem hittar man på andra sidan jordklotet, 16 046 kilometer från Skåne. Manly Beach strax utanför Sydney i Australien är känt som “Little Sweden” och här hör man ofta svenska på gatorna och stranden.

Här träffade journalisten Daniel Dasey sin Karin 2007 genom en gemensam vän. Kärlek uppstod och Daniel bodde sedan i Stockholm mellan 2012 och 2015, tillsammans har de dottern Gabriella som nu är sju och sonen Benjamin som är fem.

– Manly Beach är verkligen en hub för svenskar. Det finns till och med ett café femtio meter från mitt kontor som heter Fika, säger Daniel.

Detta är bakgrunden till varför australiensiska läsare av Good Weekend kunde ta del av en artikel från Sverige i november 2016. Och den handlade varken om snö, norrsken eller Stockholm.

– Redaktören ville ha något annat och eftersom jag rest en del i Sverige så hade jag en rätt bra koll. En av mina favoriter bland besöksmålen är definitivt Österlen, och så fick det bli. Sedan adderade jag andra favoriter runt om i Skåne.

Artikeln och resan börjar i Malmö där Daniel tar den läsare som råkar ha sett Bron ur den eventuella villfarelsen att Malmö ständigt skulle vara insvept i en “sepiafärgad dimma av ångest”. Tvärtom frammanar han bilden av en sommarstad med en fin strand nära centrum och en miljö som är en av de mest mångsidiga i Sverige. Efter det går resan vidare till Ystad:

– När jag lärde mig svenska så läste jag flera av Henning Mankells böcker om Wallander, så också av den anledningen var det en riktig höjdpunkt att besöka Ystad, som dessutom ligger I en väldigt vacker region.

– Skånes skönhet överhuvudtaget var verkligen en positiv överraskning första gången jag kom dit. Jag älskar verkligen Sverige och tyckte mig ha koll på den svenska landsbygden men Österlen är verkligen något alldeles speciellt. Den delen av Skåne jämförs ofta med Provence i Frankrike och Toscana i Italien och det kan jag verkligen skriva under på.

Att köra på de lugna landsvägarna intill vidsträckta rapsfält och under det där speciella ljuset som finns just där är verkligen underbart.

 

Daniels fru Karin med deras barn vid Ales stenar

Daniels fru Karin med deras barn vid Ales stenar. Fotograf Daniel Dase

– Karin älskade speciellt de små antikaffärerna och loppisarna och skönheten runt Ale Stenar och Kåseberga.

En överraskande likhet med hemlandet Australien för Daniel var möjligheterna att surfa, till exempel i Mölle.

– Surfar gör jag så ofta jag kan i Australien och eftersom vi reste runt på sommaren i Skåne så hade de ställen och orter vi besökte också den där sköna loja semesterstämningen som definitivt påminner om mitt hemland.

Jämfört med Australiens enorma avstånd där man kan köra i tolv timmar och fortfarande befinna sig i samma stat så känns det mesta nära i Skåne för Daniel – något som också gällde för de människor som de träffade.

De var lika avslappnade och öppna som det landskap som man finner på Österlen.

 

Vilket enligt honom och artikeln också harmonierade väl med den kosmopolitiska känsla som han fann i Malmö.

Daniels fru Karin surfar vid Sandhammaren.

Daniels fru Karin surfar vid Sandhammaren. Fotograf: Daniel Dasey.

Daniels fru Karin surfar vid Sandhammaren. Fotograf: Daniel Dasey.

– Understödd av en blomstrande kultur- och teknologiscen. Det gav en skön urban kontext i förhållande till den intilliggande avslappnade landsbygden.

Daniel är övertygad om att han kommer att återvända till Skåne:

– Jag vill verkligen tillbringa mer tid i Malmö och givetvis också hyra en stuga igen på Österlen, för maximal avkoppling.

Fakta Good Weekend

Good Weekend är en helgbilaga som distribueras med två av Australiens största tidningar: The Age i Melbourne och The Sydney Morning Herald


Om våra stories

Vad är egentligen essensen av varumärket Skåne? Vi tror att det bästa sättet att beskriva varumärket Skåne är att låta eldsjälar dela med sig av sina unika berättelser. Vi har därför intervjuat personer med helt olika relationer till Skåne, där samtliga har en spännande historia att berätta. Välkommen att citera porträtten och ladda ner bilder nedan för att vidare marknadsföra allas vårt fantastiska Skåne.

Läs hur du kommer igång och delar storyn om Skåne