A story about Skåne: Emma Karp Lundström

Emma Karp Lundström är konstnären bakom den världsberömda äppeltavlan i Kivik. För många har hon kommit att personifiera det unika, öppna konstnärslivet på Österlen i Skåne:

  – Skånes och Österlens natur finns i mitt blodomlopp. Alla sorters ljus, vindar och väderlekar, årstider, kullar, stränder, hav, allt är en del av de bilder jag har inom mig.

Av 40 000 äpplen kan man göra en hel del äpplemos och must.

Men man kan också göra bilder föreställande blommor och bin, moder jord och paradiset. På en 110 kvadratmeter stor tavla och med hjälp av ett arbetslag och 70 000 spikar skapar Emma Karp Lundström sedan 2001 äppeltavlan i Kivik under den årliga Äppelmarknaden. Hon tog över uppdraget efter sin pappa Helge och med det egna gudbarnet som första motiv. Hon använder frukternas färgskala för att skapa vackra bilder under en intensiv arbetsvecka varje höst tillsammans med ett gäng ”äppelmontörer”.

Emma Karp Lundström, fotograf: Anders Ebefeldt
Emma Karp Lundström. Fotograf: Anders Ebefeldt.

– Äppeltavlan har slagit igenom så brett för att den är en målad bild av god kvalité i ett oväntat material. Det är en form av måleri med en annorlunda palett. När bilden växer fram förhåller jag mig till färgerna som vid vilket måleri som helst. Här råkar det vara äpplen i färgpytsarna, säger Emma.

Äppelindustrin på Österlen är stor och många människor arbetar med att skörda äpplen och producera olika äppelprodukter. Äppeltavlan manifesterar allt detta. Kultur och näringsliv möts i arbetet med tavlan.

– Vilket innebär ett stort ansvar. Det gäller att behålla intresset från publiken vilket man gör genom att bildarbetet ständigt utvecklas och håller hög kvalité, det är krävande men kul, säger Emma.

Emma Karp Lundström, fotograf Anders Ebefeldt
Emma Karp Lundström. Fotograf: Anders Ebefeldt.

Emma är uppväxt i Gislöv på Österlen, men gick på Konsthögskolan i Stockholm och blev kvar i staden. Hon lyckades väl med sin abstrakta grafik men den teknik som hon använde med frätande syror visade sig till sist ha ett högt pris. Minnet svek, och lever och njurar tog stryk.

När hon flyttade till Brantevik 2004 blev det en nystart.

– Allt i mitt arbete som konstnär kretsar kring och förhåller sig ständigt till naturen. Att få uttrycka mig direkt via ett material som är ren natur, exempelvis äpplen, ger mig också en känsla av att vara nära källan.

Genom åren har hon blivit alltmer engagerad i bygden och det var hon som kom med idén till evenemanget ”Österlen lyser”.

– Idén kom efter att jag funderat länge på varför äppeltavlan och äppelmarkanden fått så stor uppskattning, men också varför konstrundorna under påsken fått ett så stort och varaktigt genomslag. Äppeltavlan, konstrundorna och ”Österlen lyser” fungerar så väl för att de helt drivs av människorna som bor i trakten.

Landskapet Skåne påverkar henne både som person och som konstnär:

– Alla sorters ljus, vindar och väderlekar, årstider, kullar, stränder, hav, allt är en del av de bilder jag har inom mig. Olika känslor och stämningar väcks vid olika sorters väder och i olika landskap.

Men vintertid lämnar hon sitt Österlen och flyttar till vinterhuset i Nerja i Andalusien i södra Spanien tillsammans med sin man. Det ena landskapet förstärker bilden av det andra.

– Andalusien och Österlen har många beröringspunkter. Båda har bördiga odlingsområden och en stor befolkning på sommaren men betydligt färre på vintern. Men jag tillhör dem som älskar off season-platser. Både i Brantevik och Nerja skapas en väldigt skön atmosfär under den lugna tid som vi kallar vinter. Man hälsar på varandra på gatan, det finns en avspändhet och artighet hos dem som är kvar. Småputtrigt och trivsamt lugn.

Emma Karp Lundström, fotograf Anders Ebefeldt
Emma Karp Lundström. Fotograf: Anders Ebefeldt.

Närhet är viktigt för Emma som konstnär:

– Det är något som jag kräver både av mig själv och andra. Ett samtal med någon som inte är närvarande vill man helst vara förutan. Som konstnär måste jag vara fullständigt närvarande när jag målar. Jag kan till exempel inte sitta ner och måla, då börjar bilden slumra och måleriet blir bara gester medan jag tänker på annat.

Närvaron skapar öppenhet.

Den lösningsorienterade attityden är påtaglig på Österlen.

– Mångsidig är en fördel att vara när man bor på landet och är egen företagare.

Senare i år, när skördetiden närmar sig, är det givetvis också dags för en ny äppeltavla.

– Det är ett stort och spännande projekt när processen är i gång kring äppeltavlan. Ett gigantiskt samarbete mellan många aktörer och händer. I själva bildarbetet har jag tio medarbetare som följer mina instruktioner.

– Så det jag gör nu och det som ska komma är två fina och helt olika typer av skapande som jag är tacksam över att få vara med om.


Faktaruta Äppeltavlan

Under fem dagar varje höst skapar Emma Karp Lundström tillsammans med ett lag av äppelmontörer årets äppeltavla i Kivik. Tidigt måndag morgon kommer de åkande, varmt klädda, med termosar och riktigt kraftiga arbetshandskar. I sol, blåst, regn, kyla så väljer, lastar, komponerar och monterar montörerna världens största äppeltavla. Fredag eftermiddag är den klar. Och på lördagen öppnar Äppelmarknaden.


Vad är egentligen essensen av varumärket Skåne? Vi tror att det bästa sättet att beskriva varumärket Skåne är att låta eldsjälar dela med sig av sina unika berättelser. Vi har därför intervjuat personer med helt olika relationer till Skåne, där samtliga har en spännande historia att berätta. 

Välkommen att citera porträtten och att använda våra nedladdningsbara filer för att vidare marknadsföra allas vårt fantastiska Skåne. Om ni använder våra bilder var vänlig skriv ut fotografens namn.

Relaterade filer

Bilder
Namn Beskrivning Typ Storlek
Hus.jpg
Hus Landskrona jpg 1 MB
Keramik.jpg
Keramik och hantverk i Skåne jpg 6 MB
Anders Landström.jpg
Anders Landström inspelning av Bron jpg 2 MB
David Polfeldt.jpg
David Polfeldt jpg 2 MB
Wanås Elisabeth och Mattias.jpg
Wanås Elisabeth och Mattias jpg 6 MB
Wanås Mattias och Elisabeth.jpg
Wanås Elisabeth och Mattias jpg 5 MB
Emma Karp Lundström.jpg
Emma Karp Lundström jpg 1 MB

Fortsätt läsa...

A story about Skåne: David Polfeldt

Förra året släppte Massive Entertainment i Malmö spelet The Division, vilket satte försäljningsrekord redan första dygnet. De kommande åren kommer man utveckla spel för Avatar-filmerna i ett helt nytt, eget kvarter på Möllevången. Massive berättar sagor. Vi gör opera, teaterföreställningar, säger David Polfeldt, VD:n som skapat ett företag med ett arbetsklimat som gör att människor från hela världen kan bidra med sin kreativitet och göra världens bästa spel i Skåne.

Fortsätt läsa...